www.pidilidi.cz www.pidilidi.cz
Potřebujete pomoci? 725 518 759 (Po-Pá: 8-15)
0 Váš košík 0 Kč
Správné čištění a péče o obuv

Správné čištění a péče o obuv

Roman Opatřil V pátek 19. 03. 2021 Novinky

Obecně by se boty nikdy neměly prát v pračce. Mohlo by dojít k poškození dříku a podešve. Mokré boty musí být sušeny jen pomalu a za žádných okolností na topném tělese nebo na prudkém slunci, jinak hrozí nebezpečí, že kůže bude tvrdá a křehká. Vložky by měly být odstraněny a boty zaplněny novinami. Alternativně lze boty umístit na napínák obuvi. Boty nechejte pomalu a rovnoměrně schnout při pokojové teplotě.

Po každém vlhkém nebo mokrém čištění by měla být hydroizolace jednou obnovena nástřikem. 

Upozornění: čisticí a / nebo hydroizolační výrobky mohou změnit vzhled a dojem z vnějších materiálů. Než ošetříte celou botu, ujistěte se, že jste nejprve otestovali výkonnost nebo péči o výrobky na malé ploše. Nezapomeňte si přečíst pokyny k použití na vašem produktu.

Hladká kůže (někdy NAPA)

Čištění hladké kůže

Pokud chcete kůži ošetřit lakem na boty nebo hydroizolačním sprejem, měli byste boty nejprve vyčistit. Odstranění tkaniček usnadní čištění a zároveň zabrání jejich znečištění. Co se neodlepí štětcem nebo měkkým hadříkem, lze otřít vlhkým hadříkem. U skvrn, jako je sůl, voda nebo stopy po sněhu, nelze zabránit vlhkému čištění. Za tímto účelem by měly být boty čištěny speciálními čisticími pěnami nebo šampony podle pokynů k použití (nejlépe pro lepší stabilitu tvaru na napínáku obuvi).

Péče o hladkou kůži

Po správném vyčištění by měla následovat správná péče o obuv. Lak by měl být natřen na hladkou kůži. Poté počkejte, až vrstva laku na boty zaschne, a vyleštěte kůži obzvláště měkkým čisticím hadříkem. K tomu můžete použít i měkké kartáče. Díky leštění obuvi jsou boty lesklé a chrání je před novými skvrnami. Dodržujte zvláštní doporučení pro péči o výrobky GORE-TEX.

Hrubá kůže (NUBUK)

Čištění hrubé (semišové) kůže

Velurové a broušené kůže, jako je nubuk, se nejlépe čistí pomocí speciálních kartáčů a čisticích gum. Před čištěním vždy kůži otřete kartáčem na boty. Na tuhé nečistoty lze použít šampon nebo pěnu na kůži. Vždy by se měly používat jemné čisticí prostředky. Pokud je semiš suchý, měl by být znovu zdrsněn semišovým kartáčem, protože by se tak uvolnila struktura vláken. Kožené boty by se nikdy neměly prát v pračce.


Péče o hrubou (semišovou) kůži

Díky svému drsnému povrchu je velurová kůže obzvláště savá a vyžaduje zvláštní péči. Dodatečná hydroizolace poskytuje botám dlouhodobou ochranu před vlhkostí. Dodržujte pokyny pro použití na příslušném ošetřovacím přípravku. U položek vybavených GORE-TEXem níže najdete speciální doporučení pro péči.

Čištění a péče o lakovou kůži

Na lakovanou kůži stačí výhradně vlhký hadřík a prostředky pro péči bez rozpouštědel, přičemž příslušný výrobek by měl být nejprve testován na malé ploše. Před leštěním obuvi suchým, měkkým hadříkem musí výrobky určené k péči úplně vyschnout. Tvrdý kartáč může poškrábat lakovanou kůži nebo způsobit vážnější poškození, a proto by se nikdy neměl používat. Nepoužívat impregnaci.

Textilní materiál

Čistíme kartáčováním, lze podle druhu textilu a znečištění také vytírat za vlhka, mastné skvrny očistěte čističem skvrn na textil. Impregnujeme sprejem na textil.

Syntetický materiál

Údržba této obuvi je velmi nenáročná. Omývá se vlhkým hadříkem, případně lehkým saponátem a utře se do sucha. Obuv se nemusí krémovat. Svršek obuvi pečlivě chraňte před přímým stykem s ostrými a drsnými předměty. Nevystavujte teplotám nad 40°C.

GORE-TEX


Membrána GORE-TEX zabudovaná do podšívky je větruvzdorná a vodotěsná, ale propustná pro vodní páry, a proto prodyšná.

U bot, které jsou vybaveny konstrukcí GORE-TEX, je důležité nebránit funkčnosti této konstrukce pomocí produktů péče. Aby se tomu zabránilo, nedoporučuje se používat výrobky obsahující velké množství tuku nebo oleje, protože by to mohlo bránit prodyšnosti vnějšího materiálu.

Materiály GORE-TEX se skládají z membrány s velmi malými póry. Jakmile je do pračky vložena bota s GORE-TEXem, jsou zničeny a bota již není vodotěsná. Nejlepší je nečistoty hřiště očistit vlažnou vodou a štětcem na kožené boty nebo houbou na textilní obuv.

Na odkazu níže najdete námi nabízené základní čističe a impregnace.

https://www.pidilidi.cz/impregnace-a-pece-o-obuv/



Doporučujeme:

  1. Při obouvání obuvi uzavřeného střihu používejte vždy obouvací lžíci, zabráníte tak polámání patní části.
  2. Obuv nikdy neperte v pračce.
  3. Životnost obuvi není neomezená, proto obuv střídejte a nepoužívejte stále jednu a tutéž.
  4. Používejte pro každý účel tu správnou obuv.