www.pidilidi.cz www.pidilidi.cz
Potřebujete pomoci? 725 518 759 (Po-Pá: 8-15)
0 Váš košík 0 Kč
Protetika Barefoot

Protetika Barefoot

Roman Opatřil V neděli ne 28. 02. 2021 Novinky

Naprostá většina novorozenců má při narození nohy zdravé. Podle průzkumu firmy PROTETIKA však již při vstupu do první třídy více než třetina dětských nohou vykazuje některou z ortopedických deformit nebo vad. Je proto velmi důležité dbát na zdravý vývoj nožiček dětí.

K nejdůležitějším podmínkám zdravého vývoje nohy patří:

  1. dobře zvolená velikost botičky, která zajistí dostatek prostoru neomezujícího volný pohyb mezi drobnými klouby dětské nohy a obuví
  2. dostatek pohybu zajišťujícího potřebné množství propriocepce.

Propriocepce je schopnost nervového systému zaznamenat změny vznikající ve svalech a uvnitř těla pohybem a svalovou činností a je nezbytná pro správnou koordinaci pohybu, svalový tonus, průběh některých reflexů, registraci změny polohy těla apod. U dětí pak tento proces probíhá především přes dětskou nohu.

Pokud je to možné, nejlepším řešením je poskytnout dítěti dostatek pohybu na rozmanitých površích naboso. Chůze naboso navozuje duševní pohodu, pocit svobody a splynutí s přírodou, dále může odstranit některé bolesti (např. bolesti páteře) a posílit imunitu. Přirozeným způsobem masíruje chodidla a působí na reflexní body.

V interiéru toho lze dosáhnout rozčleněním prostoru, ve kterém se dítě pohybuje, na zóny s různým typem povrchu – tatami, koberec s dlouhým vlasem, kamínková dlažba apod.

V exteriéru však sebou chůze na boso může přinést řadu rizik. Ve venkovním prostředí obuv chrání chodidlo před zraněními (sklo, kameny, trní a další). V chladném počasí má obuv funkci tepelné ochrany a za mrazů chrání před omrzlinami.

Také z těchto důvodů vznikl v obouvání nový trend – barefoot. Barefoot obuv se snaží napodobit přirozenou chůzi naboso.

Kolekce Protetika Barefoot má nulový sklon podrážky mezi špičkou a patou boty. To při chůzi a běhu zajišťuje přirozený postoj, kdy pata není výš než špička a chodidlo může přirozeně pracovat. Špička bot je dostatečně rozšířená, tak aby se v ní mohly prsty rozprostřít, jako při chůzi naboso. Stélka nemá podporou klenby, není tak uměle podporována. Síla podrážky je maximálně 5 mm a umožňuje kontakt s povrchem a jeho vnímání skrz receptory umístěné v chodidlech. Zároveň je podrážka ohebná příčně i podélně.

Díky tomu je barefoot obuv ideálním řešením pro pohyb dítěte v prostředí s měkkými a 3D povrchy, jako je písek, štěrk, hlína nebo tráva. Na tvrdých površích, jako je beton, dlažba, plovoucí podlaha, apod., je potřeba použití barefoot obuvi z bezpečnostních i zdravotních důvodů zvážit. Také u dětí s již existující vadou nohou je lepší používání barefootů zkonzultovat s odborným lékařem. Pro tyto případy doporučujeme naši klasickou vycházkovou nebo přezůvkovou obuv Protetika Kids.